3 tips voor vrouwen over investeren in aandelen en obligaties

SSimone 2 oktober 2023 16:08

Beleggen kan in eerste instantie ontmoedigend lijken, vooral als je net begint. Maar maak je geen zorgen, dit artikel zal je door de basis loodsen en je 3 waardevolle tips geven om je te helpen beginnen met investeren in aandelen en obligaties.

Begrijpen wat aandelen en obligaties zijn

Voordat je kunt beginnen met investeren, is het belangrijk om te begrijpen wat aandelen en obligaties zijn. Aandelen geven je een stukje eigendom in een bedrijf, terwijl obligaties in feite leningen zijn die je aan een bedrijf of overheid geeft.

Investeerders verdienen geld met aandelen door te verkopen wanneer de aandelenkoers stijgt. Met obligaties kan geld worden verdiend door rentebetalingen die worden gedaan door het bedrijf of de overheid die de obligatie heeft uitgegeven.

Tip 1: Begin met een degelijk financieel plan

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om een financieel plan te hebben. Dit omvat het vaststellen van je financiële doelen, het bepalen van je risicotolerantie en het bepalen van je beleggingshorizon.

Financiële doelen: Dit kunnen dingen zijn zoals het betalen van de opleiding van je kinderen, het kopen van een huis of het opbouwen van een nest-ei voor je pensioen.

Risicotolerantie: Dit is hoeveel financieel risico je bereid bent te nemen. Als je niet goed tegen het idee kunt dat je mogelijk geld verliest, dan heb je waarschijnlijk een lage risicotolerantie.

Beleggingshorizon: Dit is hoe lang je verwacht te beleggen voordat je het geld nodig hebt. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe meer risico je kunt nemen.

Tip 2: Kies de juiste beleggingsstrategie

Er zijn vele verschillende beleggingsstrategieën die je kunt volgen. Twee populaire strategieën zijn 'kopen en vasthouden' en 'tijden van de markt'.

Kopen en vasthouden: Deze strategie houdt in dat je aandelen of obligaties koopt en ze voor een lange periode vasthoudt, ongeacht wat de markt doet.

Tijden van de markt: Deze strategie houdt in dat je probeert te voorspellen wanneer de aandelenkoersen zullen stijgen of dalen en dienovereenkomstig koopt of verkoopt.

Over het algemeen is het 'kopen en vasthouden' van strategie minder risicovol en beter geschikt voor beginnende beleggers.

Tip 3: Beleg in wat je begrijpt

Warren Buffett, een van de meest succesvolle investeerders ter wereld, heeft ooit gezegd dat je moet 'investeren in wat je begrijpt'. Dit betekent dat je niet moet investeren in een bedrijf of sector alleen maar omdat het 'heet' is of omdat iemand anders erin investeert.

Je moet een goed begrip hebben van het bedrijf of de sector waarin je investeert. Dit omvat het begrijpen van hun bedrijfsmodel, hun concurrentiepositie, en de risico's die ze worden geconfronteerd.

Investeren kan een geweldige manier zijn om je geld te laten groeien en financiële onafhankelijkheid te bereiken. Door deze drie tips te volgen, kun je een sterke basis leggen voor je beleggingsreis. Vergeet niet dat beleggen een marathon is, geen sprint.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.