Het belang van calcium voor vrouwen op elke leeftijd

SSimone 28 september 2023 07:17

Calcium, het meest overvloedige mineraal in het menselijk lichaam, speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Het is niet alleen essentieel voor sterke botten en tanden, maar ook voor de werking van ons hart, zenuwstelsel en spieren. Voor vrouwen, ongeacht hun leeftijd, is een voldoende inname van calcium bijzonder belangrijk.

Waarom is calcium zo belangrijk voor vrouwen?

Calcium is vooral bekend voor zijn rol in de botgezondheid. Ongeveer 99% van het calcium in ons lichaam is opgeslagen in onze botten en tanden. Naast het ondersteunen van de botstructuur, is calcium ook nodig voor de bloedstolling, spiercontractie en zenuwfunctie.

Vrouwen hebben om verschillende redenen een verhoogde behoefte aan calcium. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding hebben vrouwen bijvoorbeeld extra calcium nodig om zowel hun eigen botgezondheid als die van de baby te ondersteunen. Tijdens en na de menopauze kunnen veranderingen in de hormoonbalans leiden tot een verhoogd verlies van botmassa, waardoor een hogere calciuminname nodig is om botverlies te voorkomen.

Bronnen van calcium

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn de meest bekende bronnen, maar calcium kan ook worden gevonden in donkergroene bladgroenten, noten, zaden, bonen, linzen, en sommige vissen zoals sardines en zalm.

Hier is een handige tabel met voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium:

Voedsel Calcium (mg) per portie
Melk, 240 ml 300
Yoghurt, 240 ml 300
Cheddar kaas, 42 gram 200
Boerenkool, 156 gram 180
Amandelen, 42 gram 75

Als je moeite hebt om voldoende calcium uit je voeding te halen, kun je overwegen om calciumsupplementen te gebruiken. Het is belangrijk om met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat je met supplementen begint, omdat te veel calcium ook problemen kan veroorzaken.

Het belang van calcium op verschillende leeftijden

Het is belangrijk om op elke leeftijd voldoende calcium binnen te krijgen, maar er zijn bepaalde momenten in een vrouw haar leven waarop de behoefte aan calcium verhoogd is.

  • Jonge volwassenheid en zwangerschap: Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd is calcium belangrijk voor de voortplantingsgezondheid en tijdens zwangerschap en borstvoeding voor de botgezondheid van zowel moeder als baby.

  • Menopauze: Tijdens en na de menopauze hebben vrouwen een verhoogde behoefte aan calcium vanwege afnemende oestrogeenniveaus, wat kan leiden tot botverlies.

  • Ouderdom: Bij ouder wordende vrouwen is een voldoende calciuminname belangrijk om osteoporose te voorkomen en de algemene gezondheid te ondersteunen.

In elk stadium van hun leven kunnen vrouwen profiteren van een dieet dat rijk is aan calcium. Zorg ervoor dat je genoeg van dit essentiële mineraal binnenkrijgt voor een optimale gezondheid op elke leeftijd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.