Hoe onderhandel je over salaris als vrouw?

NNicoline 30 september 2023 16:56

Vrouwen zijn even capabel als mannen als het gaat om werken en presteren in hun vakgebied. Maar als het gaat om salarisonderhandelingen, worstelen veel vrouwen met het vragen om wat ze echt waard zijn. Dit kan leiden tot een aanzienlijk loonverschil over de loop van een carrière. Maar wees gerust, dit artikel helpt je om je onderhandelingsvaardigheden te verbeteren.

Waarom is onderhandelen belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom onderhandelen over je salaris belangrijk is, vooral voor vrouwen. Allereerst helpt het om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Vrouwen vragen minder vaak om loonsverhoging dan mannen, wat een van de factoren is die bijdragen aan deze kloof.

Daarnaast kan onderhandelen over je salaris je helpen om beter betaald te worden voor wat je doet. Bij het onderhandelen kun je ook andere arbeidsvoorwaarden bespreken, zoals flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden of een auto van de zaak.

Voorbereiding is de sleutel

Een goede voorbereiding is cruciaal als je wilt onderhandelen over je salaris. Zorg dat je op de hoogte bent van het gemiddelde salaris voor jouw functie en ervaringsniveau. Doe ook onderzoek naar het salarisbeleid van het bedrijf.

Schrijf je argumenten op en oefen het gesprek. Het kan ook nuttig zijn om een mentor of coach te hebben die je kan helpen met de voorbereiding.

Onderhandelingstips

Hier zijn enkele tips om te onderhandelen over je salaris:

  1. Wees assertief, maar vriendelijk: Je moet duidelijk maken wat je wilt, maar ook openstaan voor dialoog en compromis.

  2. Onderhandel face-to-face: Als het mogelijk is, voer het gesprek dan persoonlijk. Dit is effectiever dan via e-mail of telefoon.

  3. Wees voorbereid om nee te horen: Het is mogelijk dat je niet krijgt wat je vraagt. Wees klaar om nee te accepteren en een alternatief voorstel te doen.

  4. Vraag meer dan je wilt: Dit geeft je ruimte om te onderhandelen. Als je precies vraagt wat je wilt, heb je geen ruimte om concessies te doen.

  5. Blijf professioneel: Onderhandelen over salaris is een zakelijke transactie. Laat je emoties niet in de weg staan.

Onderhandelingstip Uitleg
Wees assertief, maar vriendelijk Duidelijk maken wat je wilt, openstaan voor dialoog en compromis.
Onderhandel face-to-face Voer het gesprek persoonlijk, dit is effectiever.
Wees voorbereid om nee te horen Wees klaar om nee te accepteren en een alternatief voorstel te doen.
Vraag meer dan je wilt Dit geeft ruimte om te onderhandelen.
Blijf professioneel Laat je emoties niet in de weg staan.

Onderhandelen kan in het begin intimiderend zijn, maar met oefening en voorbereiding kun je er veel beter in worden. Onthoud: je bent het waard om betaald te worden voor wat je doet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.