Hormoonvervangende therapie: voors en tegens

SSimone 3 januari 2024 07:07

Hormoonvervangende therapie (HRT) is een behandeling die gebruikt wordt om de symptomen van de menopauze te verlichten. Het is een controversieel onderwerp en er zijn veel voors en tegens om te overwegen.

Wat is Hormoonvervangende therapie?

Hormoonvervangende therapie is een behandeling waarbij hormonen die het lichaam tijdens de menopauze stopt met produceren, zoals oestrogeen en progesteron, worden vervangen. HRT kan helpen om symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vaginale droogheid te verlichten.

Voordelen van Hormoonvervangende therapie

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan HRT. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Verlichting van menopauzesymptomen: HRT kan helpen om veel van de ongemakkelijke symptomen van de menopauze te verlichten, zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Het kan ook helpen bij het beheersen van stemmingswisselingen en verbeteren van de seksuele gezondheid.
  • Botgezondheid: HRT kan helpen om het risico op osteoporose en botbreuken te verminderen.
  • Hartgezondheid: Studies hebben aangetoond dat HRT het risico op hartziekten kan verminderen bij vrouwen die aan de behandeling beginnen kort na de menopauze.

Tabel: Voordelen van HRT

Symptoom Effect van HRT
Opvliegers Verlichting
Nachtelijk zweten Vermindering
Stemmingswisselingen Stabilisatie
Vaginale droogheid Verbetering

Nadelen van Hormoonvervangende therapie

Er zijn ook nadelen verbonden aan HRT. Enkele van de belangrijkste nadelen zijn:

  • Bijwerkingen: HRT kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, borstgevoeligheid en gewichtstoename.
  • Risico op bepaalde soorten kanker: Langdurig gebruik van HRT kan het risico op borstkanker en endometriumkanker (kanker van de bekleding van de baarmoeder) verhogen.
  • Risico op bloedstolsels: HRT kan het risico op bloedstolsels verhogen, wat kan leiden tot aandoeningen zoals diep-veneuze trombose (DVT) en longembolie.

Alternatieven voor Hormoonvervangende therapie

Er zijn verschillende alternatieven voor HRT, waaronder leefstijlaanpassingen, kruidensupplementen en niet-hormonale medicijnen. Het is belangrijk om met uw arts te praten en een geïnformeerde beslissing te nemen die het beste past bij uw individuele behoeften en gezondheidssituatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.