Krachttraining voor vrouwen: mythen en feiten

NNicoline 2 september 2023 23:51

Er is veel te doen om krachttraining voor vrouwen. Veel mensen hebben vooroordelen en er circuleren veel mythen over dit onderwerp. Maar wat zijn nou echt de feiten over krachttraining voor vrouwen en wat zijn fabels? Laten we dit eens nader bekijken.

Mythe 1: Krachttraining maakt vrouwen 'mannelijk'

Dit is misschien wel de meest voorkomende mythe over krachttraining bij vrouwen. De waarheid is dat vrouwen niet dezelfde hoeveelheid testosteron hebben als mannen, dus het is onwaarschijnlijk dat ze dezelfde spiermassa opbouwen. In werkelijkheid helpt krachttraining vrouwen om een strakker, slanker lichaam te krijgen.

Mythe 2: Krachttraining is niet goed voor je gewrichten

Dit is een andere veelgehoorde mythe. In werkelijkheid kan krachttraining juist helpen om je gewrichten sterker te maken. Het kan met name voordelig zijn voor vrouwen boven de 50 of vrouwen met osteoporose.

Mythe 3: Cardio is beter dan krachttraining voor gewichtsverlies

Hoewel cardio een effectieve manier kan zijn om calorieën te verbranden, is krachttraining essentieel voor het opbouwen van spieren, die op hun beurt weer meer calorieën verbranden in rust dan vet.

Laten we nu eens kijken naar enkele feiten over krachttraining bij vrouwen.

Feit 1: Krachttraining helpt bij het voorkomen van osteoporose

Krachttraining is een van de meest effectieve manieren om botdichtheid te verhogen en osteoporose te voorkomen, vooral bij vrouwen na de menopauze.

Feit 2: Krachttraining kan helpen bij het beheersen van je gewicht

Zoals eerder genoemd, helpen spieren meer calorieën te verbranden in rust dan vet. Dus, door je spiermassa te vergroten door krachttraining, kun je je metabolisme verhogen en zo gewichtsverlies bevorderen.

Feit 3: Krachttraining kan je humeur verbeteren

Onderzoek toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging, waaronder krachttraining, kan helpen bij het verminderen van zowel depressieve klachten als angst.

En dan zijn er nog een aantal voordelen van krachttraining voor vrouwen. Hier is een lijst van enkele daarvan:

  • Verhoogde stofwisseling
  • Verbeterde lichaamssamenstelling
  • Verhoogde vetverbranding
  • Verbeterde stemming
  • Verhoogde botdichtheid
  • Verbeterde kracht en uithoudingsvermogen

Het is belangrijk om te onthouden dat elke vrouw anders is en dat wat voor de een werkt, niet per se voor de ander hoeft te werken. Het is altijd het beste om te beginnen met een krachttraining schema op maat en om advies te vragen aan professionals. Bovendien kan het volgen van een gezond dieet en het zorgen voor voldoende rust en herstel helpen om je krachttraining doelen te behalen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.