PMS: oorzaken, symptomen en natuurlijke remedies

NNicoline 24 augustus 2023 07:32

Premenstrueel syndroom (PMS) is een aandoening die veel vrouwen treft. Het kan een reeks ongemakkelijke lichamelijke, emotionele en gedragsmatige symptomen veroorzaken in de dagen vóór de menstruatie.

Wat zijn de oorzaken van PMS?

Terwijl de exacte oorzaken van PMS niet volledig worden begrepen, wordt gedacht dat het te maken heeft met de veranderingen in hormoonspiegels tijdens de menstruele cyclus. Factoren zoals hormonale onbalans, voeding en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen de symptomen van PMS verergeren.

Symptomen van PMS

De symptomen van PMS kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen van vrouw tot vrouw verschillen. Enkele veel voorkomende symptomen omvatten:

  • Stemmingsschommelingen
  • Depressie of gevoelens van hopeloosheid
  • Angst
  • Woede of irritatie
  • Vermoeidheid
  • Veranderingen in eetlust
  • Slaapstoornissen
  • Pijnlijke of gezwollen borsten
  • Hoofdpijn of migraine
  • Bloating en gewichtstoename

Natuurlijke Remedies voor PMS

Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het beheersen en verlichten van de symptomen van PMS.

Voeding en PMS

Voedselkeuze kan een grote impact hebben op PMS symptomen. Het eten van een uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen, en magere eiwitten kan helpen de symptomen te verminderen. Het is ook belangrijk om cafeïne, alcohol, en voedsel met veel suiker te vermijden.

Beweging en PMS

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verlichten van sommige symptomen van PMS, zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en slaapproblemen.

Kruiden voor PMS

Er zijn ook verschillende kruidensupplementen die kunnen helpen bij het verlichten van PMS symptomen, zoals St. Janskruid, gingko, en chasteberry.

Leefstijlveranderingen voor PMS

Het maken van bepaalde leefstijlveranderingen kan ook helpen bij het beheersen van PMS. Dit kan inclusief regelmatige lichaamsbeweging, gezonde slaapgewoonten, en stress management technieken zoals yoga en mindfulness.

Andere Behandelingen voor PMS

Hoewel de bovenstaande natuurlijke remedies kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van PMS, zijn er ook medische behandelingen beschikbaar. Deze kunnen antidepressiva, hormonale anticonceptiva en pijnstillers omvatten. Het is belangrijk om met uw arts te praten over de beste behandelingsoptie voor uw symptomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.