Vrouwen in de reclamewereld: van modellen tot makers

SSimone 16 september 2023 19:36

Zijn we het erover eens dat de reclamewereld door de jaren heen enorm is veranderd? Ik denk het wel. Maar wat veel mensen misschien niet beseffen, is de rol die vrouwen in deze veranderingen hebben gespeeld. Er is een verschuiving geweest van hoe vrouwen worden afgebeeld in advertenties, naar de invloed die ze hebben als makers en beslissers in de industrie. Laten we dieper ingaan op de rol en impact van vrouwen in de reclamewereld, van modellen tot makers.

Van modellen tot makers: de evolutie van vrouwen in reclame

In de vroege dagen van reclame, werden vrouwen vaak afgebeeld als huisvrouwen of objecten van verlangen. Maar naarmate de tijd vorderde, begonnen vrouwen steeds meer een actieve rol te spelen in de reclame-industrie.

  • Vrouwen als afgebeelde objecten

In de jaren '50 en '60 werden vrouwen voornamelijk afgebeeld als huisvrouwen. Advertenties toonden vrouwen die zich bezighielden met huishoudelijke taken, zoals schoonmaken en koken. In de jaren '70 en '80 veranderde dit beeld enigszins, maar de seksualisering van vrouwen in reclame nam toe.

  • Vrouwen als makers in de reclame

In de late jaren '80 en '90 begonnen vrouwen meer invloed te krijgen in de reclame-industrie. Ze namen leidinggevende rollen op zich en begonnen de manier waarop vrouwen in advertenties werden afgebeeld te veranderen. Dit leidde tot meer diversiteit en authenticiteit in de afbeeldingen van vrouwen.

Dit betekent niet dat de problemen met betrekking tot de afbeelding van vrouwen in reclame volledig zijn opgelost. Maar er is ongetwijfeld vooruitgang geboekt door de actieve deelname van vrouwen als makers in de reclame.

Succesvolle vrouwen in de reclamewereld

Er zijn veel vrouwen die een significante bijdrage hebben geleverd aan de reclame-industrie. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke:

  1. Mary Wells Lawrence: De eerste vrouw die een reclamebureau oprichtte en de eerste vrouwelijke CEO van een bedrijf dat werd vermeld op de New York Stock Exchange.

  2. Charlotte Beers: Een voormalig CEO van Ogilvy & Mather, en de eerste vrouwelijke Under Secretary of State voor Public Diplomacy en Public Affairs.

  3. Jean Wade Rindlaub: Een van de eerste vrouwelijke executives in reclame, die bekend stond om haar werk voor de 'Campbell Soup Company'.

De toekomst van vrouwen in reclame

Dankzij de inspanningen van vele vrouwen en de veranderende maatschappelijke opvattingen, zijn de rollen en mogelijkheden voor vrouwen in de reclame-industrie blijven groeien. We zien meer vrouwen in leidinggevende rollen, meer diversiteit in de afbeelding van vrouwen in advertenties, en een grotere erkenning voor het werk en de bijdrage van vrouwen in de industrie.

Maar er is nog veel werk aan de winkel. Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in leidinggevende rollen en er is behoefte aan meer diversiteit en inclusiviteit in de industrie. Laten we hopen dat de reclamewereld blijft evolueren en dat vrouwen blijven schitteren als makers en leiders in deze industrie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.