Waarom vrouwen net zo goed zijn in STEM-vakken en hoe dit te bevorderen

SSimone 18 september 2023 22:17

STEM, een acroniem voor Science, Technology, Engineering en Mathematics, is een veld dat traditioneel wordt gedomineerd door mannen. Echter, vrouwen zijn net zo capabel en getalenteerd in deze vakken, en het is hoog tijd om dit te erkennen en te bevorderen!

Waarom zijn vrouwen goed in STEM?

Er zijn heel wat misvattingen over vrouwen en hun capaciteiten in STEM. Vaak horen we dat vrouwen biologisch minder geschikt zouden zijn voor deze vakken, of dat ze minder interesse zouden hebben. Maar dat is absoluut niet waar! Vrouwen hebben net zo veel potentieel en talent voor STEM als mannen.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat vrouwen biologisch minder geschikt zouden zijn voor STEM-vakken. In feite laten veel studies zien dat meisjes op school even goed of zelfs beter presteren dan jongens in STEM-vakken. Vrouwen kunnen ook uitblinken in deze velden op professioneel niveau, en er zijn talloze succesvolle vrouwen in STEM die dit bewijzen.

Vrouwen hebben ook dezelfde passie en interesse voor STEM als mannen. Het idee dat vrouwen minder geïnteresseerd zouden zijn in technologie of wetenschap is een stereotype dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Vrouwen zijn net zo nieuwsgierig en leergierig als mannen, en ze kunnen dezelfde fascinatie en enthousiasme voor STEM-vakken hebben.

Belemmeringen en uitdagingen voor vrouwen in STEM

Helaas zijn er nog steeds veel belemmeringen die vrouwen ervan weerhouden om hun volledige potentieel in STEM te bereiken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Stereotypen en vooroordelen: Vrouwen in STEM worden vaak geconfronteerd met stereotypen en vooroordelen. Zo wordt vaak gedacht dat vrouwen minder goed zijn in wiskunde of techniek, of dat ze minder interesse hebben in deze vakken. Deze stereotypen kunnen vrouwen ontmoedigen om een carrière in STEM na te streven of kunnen hen ervan weerhouden om hun volledige potentieel te bereiken.
 2. Gebrek aan rolmodellen: Het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen in STEM kan het voor jonge meisjes moeilijk maken om zichzelf in deze velden te zien. Wanneer meisjes geen voorbeelden zien van vrouwen die succesvol zijn in STEM, kunnen ze denken dat deze carrières niet voor hen zijn.
 3. Sociale en culturele verwachtingen: In veel culturen worden meisjes nog steeds ontmoedigd om interesse te tonen in wetenschap of technologie. Ze worden vaak aangemoedigd om zich te concentreren op 'vrouwelijkere' carrières of interesses, wat kan leiden tot minder vrouwen in STEM.

Hoe kunnen we de deelname van vrouwen in STEM bevorderen?

Er zijn verschillende manieren om de deelname van vrouwen in STEM te bevorderen. Hier zijn er een paar:

 • Onderwijs: Zorg voor een meer inclusief en ondersteunend onderwijssysteem dat meisjes aanmoedigt en inspireert om zich in STEM-vakken te verdiepen.
 • Rolmodellen: Zorg voor meer zichtbare en toegankelijke vrouwelijke rolmodellen in STEM.
 • Mentorschap en netwerken: Bied mentorprogramma's en netwerkmogelijkheden aan voor vrouwen in STEM, om hen te helpen succesvol te zijn.
 • Bewustwording: Breek stereotypen en vooroordelen over vrouwen in STEM en verhoog het bewustzijn over de bijdragen van vrouwen aan deze velden.

Vrouwen in STEM: Een positieve trend

Gelukkig is er een positieve trend gaande als het gaat om vrouwen in STEM. Steeds meer vrouwen kiezen voor een carrière in deze velden, en steeds meer instellingen en organisaties zetten zich in om vrouwen in STEM te ondersteunen. Er is nog een lange weg te gaan, maar we zijn op de goede weg!

Enkele inspirerende vrouwen in STEM

Hier zijn enkele inspirerende vrouwen die een grote impact hebben gehad op de STEM-velden:

 • Ada Lovelace: Ada Lovelace was een Engelse wiskundige en wordt vaak beschouwd als de eerste computerprogrammeur.
 • Marie Curie: Marie Curie was een Pools-Franse fysicus en chemicus die twee Nobel-prijzen won voor haar baanbrekend onderzoek naar radioactiviteit.
 • Grace Hopper: Grace Hopper was een Amerikaanse computerwetenschapper die een van de eerste programmeertalen ontwikkelde.
 • Mae Jemison: Mae Jemison was de eerste zwarte vrouw die in de ruimte reisde.

Laat deze vrouwen, en vele anderen, een inspiratie zijn voor alle meisjes en vrouwen die een carrière in STEM overwegen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.